Zeg gewoon NEE

Bedenk dat u nooit een verklaring of excuus nodig hebt als u nee zegt. Zelfs niet tegenover uw beste vrienden. Het is gewoon zo dat u iets niet wilt of niet kunt. Hoe minder u verklaringen geeft, hoe sterker uw afwijzing overkomt. Het geeft de ander bovendien minder mogelijkheden om met een tegenargument te komen. Zegt u: ‘Ik kan je nu niet helpen, want ik moet zelf een rapport afmaken,’ dan kunt u in een discussie terechtkomen. ‘Dat rapport is toch pas voor volgende week? Dan kun je toch wel een uurtje voor me vrijmaken?’

Mocht de ander toch aan uw afwijzing proberen te tornen, gedraag u dan als een langspeelplaat die blijft hangen: ‘Ik snap dat het belangrijk voor je is, maar ik kan je nu niet helpen,’ ‘Ja, lastig. Het antwoord blijft toch nee.’ Laat u vooral niet verleiden in de verdediging te schieten.