Leer delegeren

Vindt u het lastig om dingen uit handen te geven? U denkt vast stiekem dat niemand het werk zo goed kan als u. Misschien hebt u daar ook wel gelijk in. Toch kunnen andere mensen in werkelijkheid ook wel iets. Ze kunnen bovendien vaak iets leren. En zelfs al doet een ander het lang niet zo goed als u, dan nog is het verstandiger te delegeren dan een veel te zware last op uw schouders te dragen.

Bedenk een taak die u graag kwijt zou willen (thuis of op het werk), en draag die nog deze week over. Ga te werk volgens de volgende vijf regels:

  1. Zoek de juiste persoon. Als u echt niemand weet die het zou kunnen, bedenk dan of er iemand is die u het zou kunnen leren.
  2. Verpak het positief. Vertel waarom u deze persoon hebt gekozen en geef een compliment waarmee u zijn of haar geschiktheid voor deze taak onderstreept.
  3. Wees dankbaar. Laat duidelijk merken dat de ander u enorm zou helpen als hij of zij de taak van u wil overnemen.
  4. Bemoei u er niet mee. Nadat u hebt verteld wat de bedoeling is en het nodige hebt geleerd of uitgelegd, moet u het verder aan de ander overlaten. U grijpt alleen in als het volledig uit de hand dreigt te lopen.
  5. Beloon de moeite. Als het goed is afgelopen, geeft u de ander een compliment. Is het niet zo goed gegaan, spreek dan in elk geval uw waardering uit voor de moeite en de tijd die de ander erin heeft gestoken.