Hersenstichting Nederland, breinbrekend werk

Voor meer informatie kijk op www.hersenstichting.nl

Hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel is schade aan de hersenen, ontstaan in de loop van het leven en is te verdelen in traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel.

Er bestaat ook aangeboren hersenletsel. Dit is schade aan de hersenen die ontstaan is rond of na de geboorte, zoals zuurstofgebrek of een infectie.

Oorzaken traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel

Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Voorbeelden zijn: een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Bijvoorbeeld een hersenbloeding, een herseninfarct, zuurstoftekort, een tumor of een ontsteking.

In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 100.000 (nieuwe) mensen te maken met een of andere vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, ongeluk, tumor, hartstilstand, hersenbloeding of operatie. Dat aantal betreft alleen betrokkenen zelf, niet de naaste omgeving. Ook de familie ondervindt vaak allerlei problemen.