Gebruik humor

Neemt u het leven bloedserieus? Dikke kans dat u meer stress ervaart dan nodig. Humor kan helpen zelfs de grootste ellende te relativeren. Het zorgt voor een beetje afstand tot de situatie, en kan het ijs breken op lastige momenten. Bovendien ontspant lachen het lichaam, vermindert het de productie van stresshormonen en versterkt het ons immuunsysteem.

Zelfspot is de beste remedie tegen stress. Iemand die om zichzelf en om de lastige dingen in zijn leven kan lachen, zorgt ook dat hij minder geraakt kan worden door opmerkingen van anderen.

Tips om meer humor in uw leven te brengen:

  • Zoek mensen op die u aan het lachen brengen. En andersom: loop met een boogje om humorloze mensen heen.
  • Kijk eens door een andere bril. Het kan heel relativerend werken om uw benarde situatie eens te bekijken door de ogen van een ander. Op welke manier zou uw stress het onderwerp kunnen zijn van een aflevering van een comedyserie? Hoe zou uw baas reageren als hij u zou zien terwijl u in uw blote kont de muggen in uw slaapkamer verwoed probeert dood te meppen?
  • Verzamel grappige dingen. Zoek een foto van een heel komisch moment in uw leven. Of knip het stripje dat u zo aan het lachen maakte uit de krant en hang het boven uw bureau, op de koelkast of ergens anders waar u het regelmatig tegenkomt.
  • Maak het absurd. Overdrijven werkt vaak op de lachspieren. Probeer de volgende keer dat u zich gestrest voelt, de situatie eens op te blazen en te zoeken naar het absurde. Bent u opgefokt omdat u bang bent te laat te komen? In uw fantasie stelt u zich voor dat u pas op de bestemming aankomt na vele jaren, met een lange grijze baard. Zo erg kan het allemaal niet zijn.